Izobraževanje Zofi in Florjan v Lipici 13. in 14.5.2022

V mesecu maju se je v mirnem in zelenem okolju Lipice prvič odvijalo izobraževanje implementacije Nacionalnih priporočil o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2. Poseben poudarek je bil na principih  prehranskega  svetovanja osebam s sladkorno boleznijo. Poleg aktualnih tem s področja prehrane je program izobraževanja zato vseboval tudi osvežitev temeljnih znanj o presnovi hranil in sladkorni bolezni. Sekcija v endokrinologiji je ob zaključku izobraževanja in vrednotenju osvojenega znanja udeležencev prvič  podelila Certifikat za prehransko svetovanje.

Poleg teoretičnih vsebin, ki so zapolnjevale program prvega dne, je drugi dan postregel z novimi didaktičnimi pripomočki oziroma inovativnimi metodami, kako svetovanje o ustrezni prehrani približati osebam s sladkorno boleznijo. Predstavljene so bile Zofkina košara, Florjanov krožnik in Zofkine tabele.

Zofkina košara

Zofkina košara

Zofkine tabele

Zofkine tabele

Florjanov krožnik

Florjanov krožnik

Ob Zofkini košari osebe s sladkorno boleznijo spoznavajo vpliv različnih živil na dvig krvnega sladkorja. Kavni sladkorčki, ki so tudi del vsebine košare, pa z didaktično metodo »Cukr« služijo ugotavljanju količine ogljikovih hidratov v posameznem živilu.

Ob sestavljanju Florjanovega krožnika je mogoče spoznati veliko možnosti pestre sestave vsakdanjih obrokov s poudarkom na živilih, ki so značilne in najpogosteje uporabljene v  Sloveniji. Smisel velikega izbora živil pri oblikovanju obroka je, da nobeno živilo ni prepovedano, zato so vključene tudi sladice. S sestavljanjem različnih obrokov se oseba sladkorno boleznijo uči, kako iz njemu ljubih živil sestaviti obrok tako, da ne bo presegal 60 g ogljikovih hidratov. V bodoče se obeta nadgradnja oziroma dopolnitev nabora živil s takimi, ki niso tradicionalno slovenska, vendar se pogosto pojavljajo v naših jedilnikih: npr. pica, tortilja, burek…

Za zahtevnejše obiskovalce naših ambulant, ki želijo poglobljeno znanje o sestavi predpakiranih živil ali informacije o podrobnejši sestavi posameznega živila, so uporabne Zofkine tabele, prehranske kartice in tabele hranilne vrednosti živil. Z njimi oseba s sladkorno boleznijo pridobi ustrezne veščine za prepoznavanje vsebnosti ogljikovih hidratov iz tabel na ovojnini izdelkov in njihov vpliv na krvni sladkor.

Organizatorji se že veselimo ponovnega srečanja čez leto dni in obljubljamo, da se bomo v družbi Zofi in Florjana zopet imeli poučno, sproščujoče in zabavno.

Organizacijski odbor

Organizacijski odbor

Ključni poudarki izobraževanja:

  • Prehransko svetovanje vedno prilagodimo željam, zmožnostim in navadam osebe s sladkorno boleznijo.
  • Nobene hrane ne prepovedujemo.
  • Nove didaktične metode Zofkina košara, Florjanov krožnik in Zofkine tabele nudijo tako prehranskemu svetovalcu kot tudi osebi s sladkorno boleznijo zanimiv in poučen način pridobivanja novih znanj na področju prehrane ob sladkorni bolezni.
Bodite prvi obveščeni o novostih

E-novice

Hvala za prijavo.

{{ errors.first('name') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('agreement') }}