Florjanov krožnik – Moderni in tradicionalni obroki
- 1. novembra, 2023
- Didaktični pripomočki
Letos se je v prijetnem okolju kraškega sveta – Postojni, med 20. in 21.10. 2023 odvijala jesenska endokrinološka sekcija (JES). Poleg zanimivih predavanj je za iskrivo novost poskrbela delavnica o Florjanovem krožniku 2 in novosti za edukacijo oseb s sladkorno boleznijo pri odpovedi ledvic – Lizin krožnik. Slednji je že v fazi končne izdelave in oblikovanja.
Dodatek Florjanov krožnik modernih in tradicionalnih jedi je bil zasnovan v želji po še večji pestrosti in izboru jedi za učenje oblikovanju obrokov oseb s sladkorno boleznijo tipa 2.
Z razliko od njegovega predhodnika (Florjanov krožnik), ki je namenjen učenju in spoznavanju vsebnosti ogljikovih hidratov (OH) v posameznih živilih (različne vrste mesa, krompir, kruh, kaše…), je slednji oblikovan tako, da so v didaktičnem kompletu zbrane tradicionalne slovenske jedi (jota, ješprenka, zelje s klobaso…) in moderne ( pizza, hamburger, burek, …).
Nov dodatek so tudi prazni modeli krožnikov, kjer si lahko vsak edukator sam izdela sliko s hranilnimi vrednostmi izbrane jedi, za katero se mu glede na svoje prehranske posebnosti okolja zdi pomembno vključiti v edukacijo.
Avtorici sta tako še dodatno popestrili izbor jedi iz vseh območij Slovenije kot tudi dodali pridih sodobnih prehranskih izbir osebe s sladkorno boleznijo tipa 2.